Onderhoudtips

Kinderschoenen krijgen heel wat te verduren. Wil je ze langer mooi houden dan is een regelmatige onderhoudsbeurt aangewezen. Met een eenvoudige poetsbeurt op regelmatige basis kan je de schoentjes er weer als nieuw laten uitzien.
Hier krijg je enkele snelle onderhoudstips voor de meest voorkomende materialen in onze collectie.

- Nieuwe schoentjes
- Schoentjes uit leder
- Schoentjes in lakleder
- Nubuckschoentjes
- Schoentjes met een bovenkant in canvas of textiel

 

Nieuwe schoentjes

Het is belangrijk dat je nieuwe schoentjes impregneert vooraleer ze gedragen worden. Door de schoenen te behandelen met een impregneerspray, maak je ze water- en vuilafstotend, waardoor ze beter beschermd zijn tegen regen, sneeuw, vuil en waterplassen. Zo blijven die nieuwe schoentjes er wat langer nieuw uitzien. Impregneren mag je regelmatig doen (om de 1 a 2 weken), vooral in de winter is dit heel belangrijk. Schoenen moeten altijd volledig droog en zuiver zijn voor het inspuiten. Probeer de spray zeker altijd eerst uit op een klein onopvallend plekje op de schoen en controleer of er geen kleurverschil optreedt. Indien dit niet het geval is, is het veilig om de hele schoen te behandelen.
BELANGRIJK: Gebruik een spray speciaal voor leder. Sprays voor textiel (bvb. voor ski- en regenjassen) zijn vaak te agressief en bevatten producten die het leder schade kunnen toebrengen. HIER vind je een spray die geschikt is voor verschillende ledersoorten.

Schoentjes uit leder

Schoenen uit leder hebben veel voordelen! Leder is een natuurlijk product dat ademt, comfortabel en sterk is. Leder gaat ook veel langer mee. Wil je deze eigenschappen behouden dan moeten de schoentjes wel op regelmatige basis onderhouden worden. Gelukkig hoeft een onderhoudsbeurt niet lang te duren met de producten die vandaag op de markt zijn.

Zo ga je te werk:
Voor een snelle onderhoudsbeurt: Ontdoe de schoenen van alle vuil met een klamme vod en laat ze drogen. Wanneer ze droog en zuiver zijn behandel je de schoenen met een onderhoudsspray of –mousse, laat even inwerken en blink de schoenen op met een doek.

Voor een intensievere onderhoudsbeurt: Ontdoe de schoenen van alle vuil met een klamme vod en laat ze drogen. Wanneer ze droog en zuiver zijn smeer je de schoenen in met schoensmeer. Gekleurd schoensmeer gebruik je om de kleur terug te herstellen, wanneer dit niet nodig is kan je kleurloos schoensmeer gebruiken. Laat het schoensmeer 10 minuten intrekken en blink de schoen op met een borstel en een doek. Spuit ze daarna in met een water- en vuilafstotende impregneerspray. Een regelmatige poetsbeurt met schoensmeer zorgt er voor dat het leder gevoed wordt zodat het soepel blijft en niet uitdroogt.

Schoentjes in lakleder

Schoentjes in lakleder zijn heel sterk. Door de extra laklaag die het leder kreeg, kunnen ze tegen een stootje. De verleiding is zeer groot om schoentjes in lakleder “snel” eens af te wassen met wat water en afwasproduct wanneer ze vuil zijn. Dit vergroot echter de kans op barstjes en scheurtjes in de lak.

Wat doe je wel?
Maak de schoenen eerst proper en zuiver met een klamme vod. Wanneer ze droog zijn smeer je ze in met een lakmousse. Je laat het even inwerken en blinkt ze daarna op met een doek. De lakmousse zorgt ervoor dat de lak niet gaat uitdrogen en sterk blijft. Toch een kleine beschadiging op de neus van de schoen? Werk de beschadiging bij met een nagellak in dezelfde kleur van de schoen.

Nubuckschoentjes

Nubuck is glad leder dat aan de bovenkant licht geschuurd wordt waardoor het een fluweelachtig uiterlijk krijgt. Nubuck is heel stevig maar wel wat sneller onderhevig aan vuil. Met het juiste onderhoud kan je nubuck-schoentjes er telkens weer als nieuw laten uitzien.

Hoe ga je te werk?
Nubuck-schoentjes impregneer je best regelmatig. Zo zijn ze al heel wat beter beschermd tegen vuil, water en hardnekkige vlekken en blijven de schoentjes langer schoon. Voor een onderhoudsbeurt maak je de schoen met een nubuckborstel eerst schoon. Daarna spuit je de schoen in meet een spray voor nubuck. Hierna kan je met een nubuckgom de nubuck weer zijn oorspronkelijk uitzicht geven.

Schoentjes met een bovenkant uit canvas

Impregneer de schoentjes regelmatig met een water- en vuilafstotende spray. Onderhouden doe je met een spray of mousse die geschikt is voor canvas. Deze producten zijn mild, reinigen het textiel en beschadigen de lederen binnenkant van de schoen niet. Bovendien zorgen ze er voor dat de kleur behouden blijft. Wanneer de schoenen gepoetst zijn spuit je ze nog eens in met een impregneerspray.

>> NAAR ONDERHOUDSPRODUCTEN

Volg ons ...

facebook 100instagram 100pinterest 100